bygger bo (igen)
Header

Måste tipsa om något gott

mars 30th, 2016 | Posted by hallakulle in Gott att äta | Vardag

20160330

Jag har aldrig haft en kärleksaffär till blomkål precis. Blomkål  har varit något äldre personer serverat kokt tillsammans med potatis, kött och brunsås. På sistone har jag inlett en het romans med blomkål i alla andra former än just kokt. Jag gillar riven blomkål i min lunchsallad jag plockar på Konsum. Jag älskar riven stekt blomkål istället för ris och kan jag dö för blomkålspizza. Givetvis måste jag dela med mig av dessa recept.

 

20160330 blomkålspizza

Vi gjorde pizza med blomkålsbotten häromdagen. Överraskande gott blev det. Kändes mycket nyttigare utan vetemjölet. Det går åt mycket ost i stället vilket kanske inte är supernyttigt det heller, men min mage mår bättre av ost än vetemjöl i alla fall. Men det är nog individuellt. Här kommer receptet:

4 dl riven blomkål — 
4 dl riven ost — 
1 ägg — 
salt och peppar — ev. lite färska örter
1 liten gul lök
 — smör eller kokosolja att steka i — 
1 burk krossade tomater
2 mozzarella
 — 3 dl riven ost (till toppingen) — 
1 burk kronärtskockshjärtan — 
200 g god korv av salamityp — 
1 liten burk urkärnade svarta oliver — 
30-40 g pistaschnötter — 
basilikablad — 70 g ruccola

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. 
Blanda riven blomkål, riven ost, ägg, salt och peppar i en bunke.
  3. Tryck ut blandningen på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Det kan kännas lite smuligt men smälter ihop sen. Låt helst botten täcka nästan hela bakplåten. Låt stå i ugnen 15 minuter.
  4. Hacka löken och fräs i smör eller kokosolja. Tillsätt krossade tomater och låt det puttra en stund. Mixa såsen med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
  5. Stryk tomatsås på botten, strö på skivad mozzarella och riven ost. Grädda i ytterligare 10 minuter så att osten smälter.
  6. Dela kronärtskockshjärtanen i fjärdedelar, skiva korven och lägg dem på den nygräddade pizzan tillsammans med oliver, lite pistaschnötter, basilikablad och rucolasallad.

Recept och bild från Mitt kök.

 

20160330 blomkålsris

Ikväll gjorde jag blomkålsris för första gången efter ett tips från en kollega. Superenkelt och riktigt gott! Om man googlar blomkålsris så hittar man flera varianter. Jag gjorde så här:

Hacka en liten lök och riv ett blomkålshuvud på den grova sidan på rivjärnet.
Fräs löken i smör, lägg i blomkålen som får fräsa i några minuter.
Krydda med valfria kryddor. Jag använde salt, paprikapulver och lite sambal olek.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>