Några ätbara häckar för din trädgård

Vill du ha din häck och äta den också? Du kan med ätbara häckar! Häckar tjänar många viktiga funktioner i trädgården – inte bara markerar gränsen mellan en trädgård och en annan, utan filtrerar starka vindar, ger en attraktiv bladbakgrund till blomgränser, dämpar ljud och erbjuder integritet från omvärlden. Häckar ger också bra skydd och mat för lokala fåglar och insekter, och kan ge mat för dig också.

Här är några av favorit ätliga häckar som Lagerhägg vilket inte bara kommer att se bra ut i din trevliga hemträdgård utan kommer att fylla din fruktskål.

Blåbär

Blåbär är en idealisk medelstor häck som är lätt att underhålla och ger dig utsökt frukt hela sommaren och tidig höst. De föredrar sur, väl dränerande jord och kommer att växa bäst i full sol, även om de kan hantera lite eftermiddagsskugga.

Blåbär kräver regelbunden vattning, så se till att de är lätt åtkomliga med antingen en slang eller ett bevattningssystem. Plantera 0,6m-1m från varandra.

Feijoas

Önskar du att växa en hög häckväxt, då feijoas är ett bra alternativ. Feijoas är attraktiva, hårda, produktiva och lätta att odla, så de är en bra ätbar häck med lågt underhåll. För en tät häck, plantera feijoas 1 m ifrån varandra eller för en mer löst formad häckväxt 1,5m-2m från varandra.

Följande sorter är bäst lämpade för häckodling; Apollo, Marion eller Triumph. Det rekommenderas att man planterar en blandning av sorter för att ge korsbestämning som säkerställer frukt från början av hösten till vintern.

Mandariner

Mandariner är en bra häck men det är viktigt att hålla häcken ganska öppen och till övervaka noga efter buggar. Eftersom träd planteras nära varandra för att skapa en tät häck är det lätt för insektsangrepp att föröka sig snabbt och skapa skador. Spraya träd med Neem-olja vid första anblicken av buggar.

När du planterar dina mandariner, lämna cirka 1,5 till 2,5 meter mellan varje träd beroende på hur tätt du vill ha din häck. Citrus behöver mycket sol för att trivas så det är inte rätt häckalternativ för en mörk eller skuggig plats. Se till att de får mycket vatten under de varmare månaderna eftersom vattenbrist kan leda till torr, smaklös frukt.

Oliver

Ta med en touch av Medelhavet till din trädgård med en häck av olivträd! Dessa träd kan växa för att skapa en lång och informell häck och ser bra ut planterade tillsammans med rosmarin eller lavendel.

Olivträd kommer att vara lyckligast på en solig plats med väldränerande mark, gödsla på sommaren för att uppmuntra både frukt och trädtillväxt. För säkringsändamål, plantera olivträd 2m-2,5m från varandra.

 Äpplen

Espalierade äppelträd är ett bra häckalternativ för smala områden. De kommer att kräva antingen ett staket, vägg eller ledningssystem för att växa mot, men är väldigt iögonfallande och har en riktig skönhet i trädgården.

Äppelträd har hårda rotsystem så de kommer att växa bra även i svår jord. De bästa typerna av äppelträd att espalier är de som producerar frukt på sporer – vilket är korta stubbiga kluster av små grenar

 

Lämna ett svar